Dwars door Henegouwen

Zondag 15 augustus 2021

08u00: de zon is van de partij en 12 koene fietsers (Bruno Mosselmans, Bruno Hanon, Roger Spriet, Roger Lissens, Erik Steenhouwer, Wim Vanswalm, Luc Vankeerberghen, Marc Hancquinaux, Bart Denayer, Eddy Stoop, Rik Pets, Bram Buekes) vertrekken voor een trip van 150 km : Ro – Thuin – Ro

Oprijden doen we vooral langs waterlopen. Via het kanaal Brussel-Charleroi komen we in Marchienne-au-pont waar we de Samber opzoeken via Landelies.

De meanders van de Samber brengen ons naar de Abbaye d’Aulne waar we na 75 km een eerste pitstop houden voor een koffie in de Brasserie de l’Abbaye.

Vervolgens zetten we de trip verder, nog steeds kronkelend langs de Samber.

Om uiteindelijk ons diepste punt te bereiken in Thuin, waar we vlotjes de muur oprijden (de ene al wat vlotter dan de andere) om boven naast het Belfort even van het prachtig en welgekend zicht te genieten.

De Samber moeten we iets verder helaas verlaten (Frankrijk zal voor een ander keertje zijn) en we beginnen aan een redelijke klim om via Lobbes uit de vallei te geraken.

De terugtocht loopt doorheen de mytische mijnstreek van de Borinage tussen Mons en Charleroi, met zicht op de terrils.

12u45: aankomst na 105 km in Morlanwelz (naast La Louvière) voor een middagmaal op het terras van de Brasserie des Ruines.

Laatste inspanning naar huis: we zoeken terug het kanaal op (in Manage) en rijden via het kasteel van Seneffe richting Arquennes.

15u30: aankomst in het Gildenhuis Dworp voor een paar welverdiende consumpties op het terras.

Met dank aan de 12 deelnemers voor hun goed humeur en enthousiasme!