DWARS DOOR VLAANDEREN

Zondag 14 augustus 2022

08u00: 23°

9 dappere fietsers (Luc Aucremanne, Frédéric Chaerels, Roger Lissens, Erik Steenhouwer, Erik Doudelet, Luc Vankeerberghen, Marc Hancquinaux, Robbe Denayer, Erwin Weets) vertrekken voor een trip van 170 km : Ro – Oudenaarde – Ro

Oprijden doen we via de Zwalmstreek tot aan de Schelde die we dan volgen naar Oudenaarde, waar we onze eerste halte houden op een terrasje  op de grote markt, naast het centrum van de Ronde van Vlaanderen.

Met frisse moed zoeken we dan de koppenberg op waar onze groep even splitst (zij die de koppen oprijden van de legendarische berg met een stijgingspercentage van 20% en zij die rondrijden om langs de asfaltwegen boven te komen). Het zicht bovenop de berg is al even adembenemend als de temperatuur die inmiddels boven 30° gestegen is.

We zakken verder langs Maarkedal naar de “pays des collines” (ook wel de heksenstreek genoemd) en maken een tweede stop voor onze middagmaal in het idyllisch dorpje Ellezelles in de Brasserie des légendes, waar de Quintine gebrouwen wordt.

De kruiken vullen voor de verderzetting van onze rit na het eten brengt weinig soelaas. Na enkele kilometers In de open vlakte tussen Flobecq en Geeraardsbergen wordt het water snel weer warm en kunnen we het enkel nog over het hoofd gieten om wat verfrissing te krijgen onder de inmiddels loden hitte van 35°.

We houden dus noodgedwongen nog een extra halte in Meerbeke om er snel nog enkele dranken achterover te kappen en uiteindelijk de laatste 30 km in een rustig tempo te overbruggen. Eénmaal in Dworp (Gildenhuis) om 16u45 kunnen we eindelijk onze dorst terdege lessen met de grote verdwijntruc van  halve liter pinten waar Oudini jaloers op zou zijn.

Dank aan de 9 moedige deelnemers die met veel enthousiasme en zonder gemor over de zware weersomstandigheden van deze rit een onvergetelijk mooie dag maakten.