We vernamen onlangs het overlijden van Urbain Muylaert.

Urbain werd geboren in 1940 en beleefde z’n kinderjaren tijdens de 2de wereldoorlog. Als boerenzoon wist Urbain al snel wat hard werken was. Urbain was ook een flinke student en behaalde een ingenieursdiploma. In die hoedanigheid ging hij werken bij ‘den tram’. Hij schopte het tot een directeursfunctie bij de MIVB.

Z’n huwelijk met Lea werd bekroond met 3 kinderen en later ook 5 kleinkinderen. Urbain was een fiere papa en opa. Vaak vertelde hij me wat z’n kinderen en later z’n kleinkinderen allemaal bereikten op professioneel en op sportief vlak. Zo was hij heel trots op z’n kleindochter die voetbalde bij Anderlecht.

Op sportief vlak was Urbain een kanjer die een sterke fysiek koppelde aan een zeer groot doorzettingsvermogen. Ondanks z’n sterke fysiek heeft Urbain meermaals ernstige gezondsproblemen gekend, die hij telkens weer overwon.

Begin jaren tachtig haspelde hij met z’n boezemvriend Roger Spriet de gehele Ronde van Frankrijk af.

In 1980 behaalde hij tijdens de Ronde van Tenerife als eerste de top van de Pico del Teide na een legendarische beklimming in een verzengende hitte.

Urbain was één van de initiatiefnemers van De Gordel. Zo herinner ik mij nog dat we een paar weken voor de allereerste Gordel met groep 1 het parcours gingen verkennen.

De laatste jaren was het door de leeftijd allemaal wat moeilijker geworden, maar Urbain bleef tot een paar weken geleden wekelijks enthousiast meefietsen met groep 5.

Met Urbain verliest de club één van z’n boegbeelden, een enthousiaste en optimistische vriend!

We zullen hem missen.

1980: Ronde van Tenerife. Urbain als 4de van links

 

1982: Ronde van Frankrijk met Roger Spriet

 

1987: Giro delle Dolomiti. Links naast Urbain z’n zoon Koen

 

2020: Opening seizoen. Urbain als vierde van links gehurkt