van de hand van clublid Christian N., februari 2020

Lea (mme.Muylaert), vroeg mij tijdens het jaarfeest, hoe ik Roger heb leren kennen?
Wel, ik had vernomen dat Arlette (ondertussen al meer dan 50 jaar mevr.Spriet), een knap buurmeisje van de wijk (Dries-’t Klein Luik) een lief had. En wie is de gelukkige? ne coureur van d’elsema.. Roger, geboren in Gistel (W-Vl) op 21/9/1942, was de 2de uit een gezin van vier en verhuisde met zijn ouders naar Alsemberg in 1948.
Omdat ik regelmatig naar de koers ging kijken ging mijn aandacht voortaan ook meer uit naar Roger. Ik geef toe, ik was een Merckxsist en kon het niet zo goed verkroppen dat Roger den Eddy klopte. Eddy en Roger hebben ooit in een tussensprint in Anderlecht gespurt voor één salami. Vader René en moeder Bertha waren zeer tevreden met de prijs! In die tijd spurtten ze nog voor 0,50 €, niet te geloven..
De “Sprietjes” waren geen onbekenden in de streek, Gustaaf zijn oudste broer trouwde ook een meisje uit mijn wijk: Marie-Jeanne, buurvrouw van clublid Jean-Pierre Stoffels.
(Ja beste vrienden, mijn wijk stond bekend voor de knappe meisjes en …jongens! Ondertussen is Gust Feyaerts daar ook komen wonen, nog een knappe bij..)
Zijn broer Gustaaf was transporteur van beroep, en zorgde ook voor de begeleiding en voor de verplaatsingen van Roger, dus ook ruimte genoeg in de camion om zich te herkleden.
Ik heb Roger gekend met verschillende truien waaronder de populaire witte Peugeot trui met de vierkantjes toen hij in dezelfde ploeg reed dan Merckx. Roger was onder contract bij Peugeot België, Eddy bij Peugeot France.
In 1966 liet hij zijn wielercarrière voor wat het was en in de jaren ’70 zag zijn fietsenwinkel in de Veeweydestraat (later Obusstraat) in Anderlecht het levenslicht. Hij was tussendoor nog eventjes sportdirecteur van Rode sportief.
Roger bleef een fervent wielertoerist en werd lid van de WTC. Het was de periode van de grote brevetten, Ronde v/Vlaanderen, L-B-L, Namen-Bouillon-Namen, Ardens Brevet, Ronde van de Dolomieten, de Ster van Zwitserland, ea. Tijdens deze tochten was Roger de tempo maker, een ideale cadans om een zware tocht uit te rijden zonder te veel slachtoffers. Met zijn vriend (voor het leven) Urbain Muylaert ging hij ook op bedevaart naar Compostella en beklom verschillende legendarische cols.
Roger is nu 77 jaar jong, wat hij nog kan met de fiets is fenomenaal. Bij pot en pint vertelt hij soms nog met heimwee over zijn fietscarrière, de talrijke anekdotes en nog veel meer, maar niet vatbaar voor publicatie.
Zijn belangrijkste overwinningen/ereplaatsen:
1960: 4 overwinningen bij de Nieuwelingen, waaronder Meerbeke (O-Vl)
1963: 8 overwinningen bij de Liefhebbers en ook 3de in St Gen Rode en 3de in
Strombeek-Bever

1964: 20 overwinningen en 4de in Strombeek-Bever

1965: 9 overwinningen en ook 7de in etappe van de Vredeskoers in Slowakije en 1ste
in een etappe koers in Polen. Deze Vredeskoers was voor Roger zijn mooiste
ervaring: een koers in het onbekende tegen beroeps Oost blokkers met
aankomsten en spurten op gravel.

: 1 overwinning bij de onafhankelijken

Roger, namens de vele WTCers die gebruik maakten van je ervaring op de fiets en je deskundige voedingsraad (ik ga nog geloven dat het werkt) : bedankt!
Wij hopen verder nog enkele jaren van jou te mogen “genieten”…

Christian Nekkebroeck
PS. Nog enkele wetentjes:
*Sandra (geb.1969), zijn enige dochter woont in Spanje
*Met zijn jongste broer Georges, een leeftijdgenoot, ging ik destijds regelmatig lopen. Ik heb kunnen vaststellen dat hij ook over de Spriet genen beschikte. Georges was volgens Roger “onze slimste”. Georges was ook de Russische en de Engelse taal machtig.
*Patrick Evenepoel, vader van kampioen Remco was mecanicien in de fietsenwinkel van Roger..
*Een tijdje geleden heb ik mijn oude Spriet fiets naar het containerpark gedaan. Toen ik mijn oud papier aan het weggooien was kwam Guy Stoffels, daar ook aanwezig, mij zeggen: “zeg heb je het gezien, daar ligt ne Spriet kader bij het oud-ijzer”

L n R: Broer Gustaaf met dochtertje Greet, Roger, Schoonzus Marie-Jeanne, Georges Goossens (vader van MC en supporter), zus Maria en broer Georges. Onderaan Hugo Spriet. Wat mij opvalt, Georges Goossens heeft een fles Martini in de hand, waarom geen witte wijn?

Niet alleen Georges Goossens was supporter, ook Fernand Vanhaelen (met das en stylo), vader van Martine en schoonpa van Michel Mougros.

Bijeenkomst in Sporta Halle, met enkele streekgenoten: rechtstaand: Roger,
3de van L Jean-Pierre Lanckriet (vader was paardenbeenhouwer, vandaar de bijnaam Jean-Pierre van de Juu) rechts wereldkampioen Rik Van Looy met uiterst rechts de bekende Dokter Claes (met bril) onderaan 3de van L: Debremaecker

Roger in het populaire Peugeot truitje.

Mooie foto, overwinning in Anderlecht.