Zondag 11 november 2018, geen weer om te fietsen…dan maar op TV naar de viering van de wapenstilstand kijken van WO1, honderd jaar geleden. Tussendoor wat snuffelen in de (oude) schoendoos naar oude foto’s. Een promotiefoto van WTC clublid Lucien Zelck trok mijn aandacht.

Lucien (°1952- 25 april) was profrenner van pakweg 1973 tot 1978. Als liefhebber was hij een uitblinker en een rasechte sprinter, versloeg zelfs leeftijdgenoot Freddy Maertens in tal van koersen. Freddy Maertens was ook niet zijn beste vriend. Zijn eerste profcontract startte bij de ploeg Watney-Maes, toen olv Frans Verbeeck en hij had ook als teamgenoot Walter Planckaert, Paul Lannoo, vriend van clublid Patrick Truyaert. Zijn grootste koersen waar hij aan deelnam en ook ere plaatsen behaalde waren oa de Ronde van Vlaanderen, Gent – Wevelgem, Parijs – Brussel, Belgisch Kampioenschap, Nokere koerse, enz..

Volgens kenners, en er waren er veel aan de toog in ’t café van zijn moeder Yvonne op de Alsemberg, was Lucien als behendig coureur met zeer snelle sprintersbenen beter pistier gebleven.. wie zal het zeggen ?

De “piste” was in de jaren ’70 nog zeer populair, er werden tal van zesdaagsen georganiseerd in gans Europa, de bekendste waren oa. Keulen, Berlijn, Dortmund, Antwerpen, Gent (’t Kuipje),Rotterdam..

Duitsland beschikte toen over enkele goede pistiers. Lucien , won oa. de 6daagse van Brussel, de Olympische achtervolging (1971), werd 2de in een tandemkoers achter moto’s, enz

De gededicaceerde z/w foto was bestemd voor mijn schoonvader Constant Balieu, toen een van zijn grootste supporters. Constant ging ook regelmatig zijn pintje drinken bij Yvonne en trakteerde de coureur (toen nog liefhebber) op een biefsteak of een visje. Dat was toen een ritueel. De renners beseften toen al de heilzaamheid van “omega 3”. Toen Roger Spriet stopte als renner werd Constant supporter van Lucien. Constant was een trouwe supporter van de lokale “dorps”coureurs en sportmannen. “Supporter” bussen werden ingelegd. Ik ging met schoonpa regelmatig naar de koers kijken en kwam dan ook andere supporters tegen (toen nog geen wtc clubleden) zoals Jupper, Fons Walschot, Jean-Pierre Stoffels, Fred Windmolen …

Hierbij de foto, Lucien in een proper Watney-Maes truitje.

Chr. Nekkebroeck