L’ardéchoise (verslag Eddy Stoop)

Beste clubgenoten,

Tijdens de afgelopen maand juni ben ik op vakantie geweest in Ardèche, Zuid-Frankrijk.
Vanaf we beslist hadden wanneer we zouden gaan, ben ik eens gaan zoeken of er misschien geen fietsbrevet of tocht doorging… Zo ben ik toevallig op een fietsdriedaagse gebotst genoemd “L’ardéchoise” ! Een fietsevenement dat werkelijk het hele departement aandoet, er is keuze uit een dertigtal circuits te fietsen op 1, 2 of 3 dagen gaande van 60 km tot 650 km dus voor elk wat wils.
Ikzelf heb geopteerd voor de tocht Les Boutières van 120km met een hoogteverschil van 2122m gespreid over 5 hellingen. Daar ik in Vogüé verbleef 120 km van de startplaats St-Félicien moest ik die dag toch al om 5u15 de auto in voor een ritje van 2 uur. De start was voorzien vanaf 8u en ik moest mijn rugnummer en chip voor tijdregistratie ophalen, dat al bij al vrij vlot ging, één probleempje, voor iedere deelnemer een helm als geschenk, maar in een klein zaaltje kon je je spullen in bewaking geven voor 2 €, dat bespaarde me toch een extra ritje terug naar de auto van toch enkele km’s want 12000 deelnemers laten parkeren, niet simpel. Om 8u stond ik aan te schuiven voor vertrek en een kwartiertje later was ik dan eindelijk weg voor iets wat toch zeer speciaal was, 100 km van mijn rit was het parcours afgesloten voor alle verkeer vooral in de afdalingen een echt genot. Buiten de 3 officiële bevoorradingen is er in elk dorp dat je passeert wel water soms koffie te verkrijgen. De dorpen zijn versierd, de mensen verkleed en je wordt altijd aangemoedigd. Die kunnen deugd doen als je 20 km moet klimmen met de mistral op kop.
Aan de voorlaatste stop toegekomen in St-Agrève, een enorme bevoorrading op de parking van een supermarkt had ik het volgende voor, ik had toch wel wat honger en dorst, dus nam ik vanalles een beetje, worst en kaas uit de streek, noten, fruit en voor de dorst zo een bekertje met grenadine, was me dat verschieten na mijn eerste slokje, bleek dat rosé d’Ardèche te zijn.

Van de eerste schok bekomen heb dat bekertje toch maar opgedronken en vervolgens het laatste stuk van mijn tocht aangevat.
Ik had nog 2 beklimmingen voor de boeg de eerste een korte en laatste een van 10 km met stukken tot 11 % en in al de haarspeldbochten een ander orkestje of koortje die je zo naar het einde begeleiden, vervolgens nog een laatste keer lekker bergaf dat was de kant van het in de bergen fietsen die me het beste lag, ben maar een keer of 3 voorbij gestoken, zalig ! 5u25 later zat mijn tocht erop, restte me alleen nog het afhalen van het brevet en het gaan eten van de maaltijd die bij het inschrijvingsgeld was inbegrepen bedstaande uit ravioli, rijst met tonijn, een broodje, potje platte kaas, zakje zoute chips & een perzik. Die vergezelt van een biertje, super.
Ik heb deze tocht alleen gereden maar toch nooit alleen gefietst, mij zien ze hier zeker nog terug !

                               

Eddy en Nathalie fietsten ook de Mont-Ventoux op