Als nieuwe secretaris vroeg Guy mij wat meer uitleg over het gebruik en ontstaan van ons clublogo. Een gelegenheid om eens een overzicht te geven:
Onze allereerste logo, met afbeelding van een hoge bi werd gebruikt bij het ontstaan van de WTC in 1973 en afgevoerd in 1980 toen ik secretaris werd.

Ik vond het logo wat oubollig en in afwachting van wat inspiratie werd enkel een wiel gebruikt.

Dit logo werd toendertijd verkocht als sticker (toen nog in de mode) en afgedrukt op T-shirts om onze Tenerifetocht te financieren.
De inspiratie was plotseling daar, mijn testosteron (ik was nog jong) eiste een meer sportieve “macho” renner.
Als je het mij nu vraagt vond ik mijn ontwerp van toen iets te complex :


Een Oost- of West-Vlaamse club vroeg mij om het logo ook te mogen gebruiken voor hun wielerclub.
Dit logo werd afgevoerd in 2003, ik werd voorzitter en ik was van oordeel dat we terug eens een up-to-date renner als logo moesten hebben, zonder de zwarte pet en met een helm, en ‘Cycling Team’ bovenaan i.p.v. ‘Wielerclub’ :


Ook al is dit logo intussen al bijna 20 jaar oud, ik vind dat het nog “iets” heeft. Het lettertype werd aangepast door toenmalig secretaris Michel Mougros die van oordeel was dat het een krachtiger lettertype moest zijn, zeker om op de truitjes te drukken. De contouren van de renner werd ook iets krachtiger :


Bij recente wielerlogo’s wordt veel gebruik gemaakt van een schaduwraster, wat mooi oogt bij afdruk (zie RvV, enz..) op papier. Dit is evenwel niet bruikbaar als afdruk op shirts (loopt dicht). Ons logo werd destijds ook digitaal op CD gebrand door Guy zijn schoonbroer Eddy, maar ik weet echt niet meer waar die CD beland is…
Voilà, in ’t kort de geschiedenis van het WTC logo…

Christian N.